Przepis dnia - Kaczka z kapusta chinska


Dzisij wykwinte danie japonskie, za które musielibysmy sporo zaplacic w restauracji. My zrobimy je sami.



Kaczka z kapusta chinska



Dzisij wykwinte danie japonskie, za które musielibysmy sporo zaplacic w restauracji. My zrobimy je sami.


Skladniki:
- 1 lyzka stolowa soli
- 2 zabki czosnku, zmiazdzone 
- 2 lyzeczki drobno startej skórki pomaranczowej
- 1,5 lyzeczki nasion kolendry
- 1,5 lyzeczki chinskiej przyprawy "5 smaków"
- pól lyzeczki bialego pieprzu
- 1 kaczka, najlepiej pekinska (2.5 kg)

- 3 lyzki stolowe sosu hoisin
- 2 lyzki stolowa soku pomaranczowego
- 1 lyzka stolowa miodu
- 1 lyzeczka oleju (jesli ktos ma sezamowy, to bedzie najlepszy, a jak nie moze byc zwykly np. slonecznikowy)

 

Wykonanie:
1. Utrzyj sól, czosnek, skórke pomaranczowa, nasiona kolendry, przyprawe 5 smaków, pieprz na miazge, nie musi byc bardzo drobna. 
2. Wypatrosz kaczke.
3. Natnij kaczke na skórze okolo 20, 30 razy. Natnij tylko skóre, a nie mieso. 
4. Wetrzyj okolo 2/3 przygotowanej mikstury (z punktu 1) wewnatrz kaczki. A reszte mikstury wetrzyj w skóre kaczki (na zawnatrz). 
5. Ulóz kaczke na blaszcze do pieczenia i wloz kaczke do lodówki, na dlugo najlepiej 24 godziny, ale 2 godziny tez beda OK. 
6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Wyciagnij kaczek z lodówki, zeby postawla w temperaturze pokojowej w czasie nagrzewania sie piekarnika.
7. Wloz kaczke do piekarnika, poloz kaczke piersiami w dól. Zmniejsz temperatuje do 180 stopni i piecz prze 1,5 godziny. 
8. Wyciagnij kaczke, odlej tluszcz i wlóz ponownie do piekarnika, odwracaja kaczke do góry (piersiami do góry) i piecz tak dlugo az nózki beda miekkie, zajmie to znowu okolo 1,5 godziny. 
9. Wyjmij kaczke z piekarnika i wlacz piekarnik znowu na 220 stopni.
10. W malej miske wymieszaj razem sos hosin, sok pomaranczowy, miód i olej. 
11. Posmaruj kaczke przygotowana mieszanka (uzyj polowe mieszanki) i wloz do piekarnika na 3 minuty.
12. Po 3 minutach znowu posmaruj kaczke i wloz na 3 minuty.

Gotowe.
Podawaj z ryzem i kapusta chinska.

Jak przygotowac kapuste chinska?
Wlej 1 lyzke stolowa oliwy i 1 lyzke stolowa sosu ostrygowego na patelnie. Rozgrzej calosc mocno i wrzuc kapuste na patelnie i piecz przez okolo minutke, nawet mniej, od czasu do czasu mieszajac. Kapuste chinska pieczemy bardzo krótko, dzieki temu równiez zachowuje duzo witamin.




WARTO WIEDZIEC:
Kapusta chinska (pak choi lub bok choy, czytamy pak czoj, lub bok czoj) to pochadzaca z Azji Wschodniej kuzynka kapusty. Jest zdrowsza od tradycyjnej kapusty. Zawierajaca witamine C, A i K. Jest doskonalym zródlem wapnia, magnezu, potasu, manganu i zelaza. Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Wspomaga uklad odpornosciowy, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Wspomaga funkcjonowanie ukladu nerwowego. Chroni przed rakiem piersi, jelita grubego i prostaty. Zmniejsza poziom zlego cholesterolu. Wspomaga kosci, chroni przed osteoporoza. Wspomaga pacjentów z choroba Alzheimera.
100 gramów kapusty chinskiej to tylko 13 kalorii.