Przepis dnia - Kalafiorowe curry z soczewicą
   

Przepis dnia - Kalafiorowe curry z soczewicą


Bardzo zdrowo i smacznie. Warto odpocząć od mięsa. Wypróbuj to pyszne wegańskie danie.



Kalafiorowe curry z soczewicą



Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 1 kalafior, podzielony na różyczki
- 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 75 g czerwonej soczewicy (przepłucz przez sitko)
- 400 ml mleka kokosowego
- 75 g mrożonej fasolki (odstawić do rozmrożenia)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 25g świeżego imbiru z korzenia, startego
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml gorącego bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Wykonanie:

1. Podgrzej 2 łyżki oleju w dużym rondlu i podsmaż cebulę przez 10 minut, często mieszając, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, imbir, mieloną kolendrę, kminek, kurkumę i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.

2. Dodaj soczewicę, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

3. W międzyczasie dodaj łyżkę oleju na patelnię i podsmaż kalafiora przez około 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni.

4. Dodaj kalafiora do soczewicy, następnie dodaj marchewkę i mleko kokosowe. Gotuj przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wrzuć rozmrożoną fasolkę i gotuj przez 5 minut.

5. Dodaj posiekaną, świeżą kolendrę i sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem.




WARTO WIEDZIEC:
Soczewica jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko. Kwas foliowy jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju płodu. 200 g soczewicy to aż 90% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka, dlatego często jest dodawana do dań wegańskich.