WARTO WIEDZIEC:
Jedzmy kalafiory
Przepis dnia - Kalafiory po włosku
Dziś zdrowe danie bez mięsa, dla miłośników kuchni włoskiej.
Kalafiory po włosku
Składniki:
- kalafior
- 0,10 kg szynki
- 0,10 kg pieczarki
- przecier pomidorowy
- masło
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Kalafior podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
1. Pieczarki pokroić i udusić z odrobina masła.
3. Szynkę drobno pokroić.
4. Kalafior obsypać pieczarkami i szynką, doprawić solą i pieprzem, polać przecierem pomidorowym, na wierzchu położyć kilka wiórków masła.
5. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zrumienienia (około 10 min).
6. Przed podaniem można posypać parmezanem.
WARTO WIEDZIEC:
Jedzmy kalafiory