WARTO WIEDZIEC:
Groch
Przepis dnia - Kapusta z grochem
Nie mogłoby jej zabraknąć na stole wigilijnym..
Kapusta z grochem
Składniki:
- 0,75 kg kapusty kwaszonej
- 3/4 szklanki luskanego grochu
- 6 łyżek masła
- cebula
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Groch zalać wrzącą wodą i odstawić na godzine a następnie ugotować (uzupełniając wodą) do miękkości na małym ogniu.
2. Groch przetrzeć przez sitko.
3. Kapustę posiekać nożem, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu.
4. Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem.
5. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na maśle i połączyć z kapustą doprawić solą i pieprzem.
6. Zagotować i odstawić w chłodne miejsce.
WARTO WIEDZIEC:
Groch