Przepis dnia - Kapusta z grochem
   

Przepis dnia - Kapusta z grochem


Nie mogłoby jej zabraknąć na stole wigilijnym..



Kapusta z grochem



Składniki: 
- 0,75 kg kapusty kwaszonej
- 3/4 szklanki luskanego grochu
- 6 łyżek masła
- cebula
- sól, pieprz
 
 
Wykonanie:
1. Groch zalać wrzącą wodą i odstawić na godzine a następnie ugotować (uzupełniając wodą) do miękkości na małym ogniu.
2. Groch przetrzeć przez sitko.
3. Kapustę posiekać nożem, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu.
4. Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem.
5. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na maśle i połączyć z kapustą doprawić solą i pieprzem.
6. Zagotować i odstawić w chłodne miejsce.




WARTO WIEDZIEC:
Groch