Przepis dnia - Karkówka z piekarnika
   

Przepis dnia - Karkówka z piekarnika


Karkówka przyżądzona nieco inaczej niż zwykle.. Bardzo łatwa do zrobienia.



Karkówka z piekarnika



Składniki:
- 6 plastrów karkówki,
- 0,50 dag pieczarki,
- 2 śmietany 30%,
- keczup pikantny,
- sól,
- pieprz,

Wykonanie:
1. Karkówkę lekko rozbić, posolić, popieprzyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
2. Pieczrki pokroić w plasterki i przykryc nimi karkówkę. 
3. Śmietanę wymieszać z keczupem i zalać karkówkę. 
4. Piec około godziny w 180 stopni.




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.

Pieczarki jak dowiodły liczne badania mają bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka.
Pieczarki zmniejszają apetyt, a to za sprawą dużej zawartości błonnika, który zapewnia uczycie sytości. Pieczarki są odżywczym produktem, a przy tym są niskokaloryczne, dlatego warto nimi od czasu do czasu zastąpić czerwone mięso, jak zalecają naukowcy z Johns Hopkins Weight Management Center.
Pieczarki obniżają ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu we krwi.
Kolejnym atutem pieczerek jest fakt, że wzmacniają odporność i zdolności samonaprawcze organizmu, a to za sprawą wysokiej zawartości selenu.
Warto je spożywać zimą, kiedy brakuje nam słońca, bogate są one bowiem w witaminę D. Witamina D chroni nasze kości, stawy, mięśnie, zmniejsza ryzyko alergii oraz zapobiega depresji.
Pieczarki zawierają dużo kwasu foliowego, to dobra informacja dla kobiet w ciąży, gdyż kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju płodu.