WARTO WIEDZIEC:
Karp jest doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych, w szczególności białek i kswasów omega-3, które doskonale wpływają na funkcjonowanie serca, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność, zapobiegają miażdzycy, regulują ciśnienie tętnicze i zapobiegają zakrzepom.
Zawartość tłuszczu w tkance mięśniowej karpia jest niższa niż w zawartość tłuszczy w chudym mięsie wołowym.
Karp szybko się trawi i pozostaje w naszych żołądkach tylko dwie lub trzy godziny po zjedzeniu.
Najlepiej kupić rybę świeżą i żywą. Jeśli zdecydujemy się zakup ryby zabitej to zwróćmy uwagę czy skrzela mają mają kolor żywoczerwony. U śniętej od dłuższego czasu skrzela są szaroróżowe i takiej opcji unikajmy.
Przepis dnia - Karp wigilijny
Tradycyjny, prosty, najlepszy
Karp wigilijny
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- bułka tarta
- sól, pieprz
- cytryna
- masło
- olej
Wykonanie:
1. Rybę oczyścić podzielić na porcje, opruszyć solą, pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny i na 30 min odstawić w chłodne miejsce.
2. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
3. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.
4. Rybę można usmażyć wcześniej i przed podaniem przełożyć do naczynia żaroodpornego i na każdym kawałku położyć odrobinę masła i wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika.
WARTO WIEDZIEC:
Karp jest doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych, w szczególności białek i kswasów omega-3, które doskonale wpływają na funkcjonowanie serca, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność, zapobiegają miażdzycy, regulują ciśnienie tętnicze i zapobiegają zakrzepom.
Zawartość tłuszczu w tkance mięśniowej karpia jest niższa niż w zawartość tłuszczy w chudym mięsie wołowym.
Karp szybko się trawi i pozostaje w naszych żołądkach tylko dwie lub trzy godziny po zjedzeniu.
Najlepiej kupić rybę świeżą i żywą. Jeśli zdecydujemy się zakup ryby zabitej to zwróćmy uwagę czy skrzela mają mają kolor żywoczerwony. U śniętej od dłuższego czasu skrzela są szaroróżowe i takiej opcji unikajmy.