Przepis dnia - Kielbasa z makaronem


Dzisiaj bardzo prosty i szybki pomysl na obiad, a skladniki zawsze masz w lodówce.



Kielbasa z makaronem



Dzisiaj bardzo prosty i szybki pomysl na obiad, a skladniki prawie zawsze masz w lodówce. 

Przepis dla 4 osób

Skladniki:
- 4 kielbasy, pokrojone w plasterki
- 2 zabki czosnku, zmiazdzone
- 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek
- 2 lyzki stolowe koncetratu pomidorowego
- 2 lyzeczki cukru
- makaron, najlepiej penne
- 1 czerwona papryka, posiekana dosc grubo
- 1 cebula pokrojona w gruba kostke


Wykonanie:
1. Ugotuj makaron
2. Podsmaz kielbase, 3 minutki, wyciagnij i odstaw na bok
3. Podsmaz cebule, czosnek i papryke przez 3 minuty. 
4. Dodaj kielbase i pomieszaj.
5. Dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.
6. Zmniejsz ogien i gotuj prze 4 - 5 minut.
7. Dodaj makaron i wymieszaj.

Gotowe




WARTO WIEDZIEC:
Papryka to bardzo zdrowe warzywo. Papryka jest bardzo dobrym zródlem blonnika, kwasu foliowego, witaminy K, molibdenu i manganu. Zawiera witamine A, która bardzo dobrze wplywa na wzrok i zwieksza odpornosc na zakazenia i infekcje. Witamina C obniza ryryko zachorowania na raka i chroni przed zacma. Zawarta w niej witamina B6 wspomaga prace mózgu i ukladu odpornosciowego. Luteina i zeaksantyna, zapobiega chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki zóltej i zacma. Papryka zawiera duze ilosci beta-karoten, który chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, takich jak np. rak piersi oraz poprawia koloryt skóry. A zawarty w niej likopen zmniejsza ryzyko wystapienia raka jajnika.
Papryka czerwona zawiera duzo witaminy C, A i E, które okreslane sa mianem witamin plodnosci i mlodosci. Zielona papryka jest najmniej kaloryczna i zawiera spore ilosci kwasu foliowego. Papryka zólta i pomaranczowa zawiera nieco mniej beta-karotenu, ale jest za to zródlem luteiny i zeaksantyny.

Cebula Zawartosc fitochemikaliów w cebuli poprawia dzialanie witaminy C w organizmie, a tym samym zwieksza jego odpornosc. Cebula zawiera chrom, który zapewnia prawidlowa regulacje poziomu cukru we krwi. Cebula wspomaga zmiejszyc zapalenia oraz leczyc zakazenia. Surowa cebula wspomaga produkcje zdrowego cholesterolu, czym samym wspomaga prace serca. Zawarta w niej kwercetyna zapobiega nowotworom. Zmniejsza uczucie bólu i pieczenia po ukaszeniu np. przez pszczole (wystarczy przylozyc cebule do ukaszonego miejsca). Usuwa wolne rodniki z organizmu. Zmniejsza ryzyko rozwoju wrzodów zoladka.

Pomidor to zdrowe warzywo. Mozna je jesc codziennie. Ma bardzo duzo potasu, karotenoidów oraz witaminy C. Pomidory chronia skóre przed sloncem i przed zmarszczkami, a takze spowalniaja proces starzenia sie.
Pomidory sa niskokaloryczne. 100 gramów pomidorów to tylko 15 kalorii.
Produkty przetworzone powstajace z pomidorów, zawieraja likopen, który lepiej sie wchlania. Likopen to naturalny barwnik i silny antyoksydant. Zapobiega powstawaniu nowotworów, szczególnie raka prostaty. Przetwory pomidorowe sa zdrowsze niz surowe pomidory. Zaleca sie jedzenie tych produktów w obecnosci tluszczu, np. oliwy z oliwek, poniewaz likopen rozpuszcza sie wlasnie w nich. Poprawia to jego stopien przyswajania.