Przepis dnia - Kitajec
   

Przepis dnia - Kitajec


Schabowe się znudziły? Dzieci ciągle są głodne? Te kotlety to będzie strzał w dziesiątkę.



Kitajec



Składniki:

- 1 szklanka mąki
- 10 dag szynki
- 25 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mleka
- oregano
- olej do smażenia

 

Wykonanie:

1. Pokrój szynkę w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do miski, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy.

2. Wbij jajko i wlej mleko. Wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy szczyptę oregano. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Dłonią formujemy placuszki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy placki i smażymy na złoto. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem (ketchup, majonez, sos czosnkowy).




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.