Przepis dnia - Kluski z kaszy manny


Ulubiony przysmak dzieci.. i dorosłych też. Pyszne kluseczki, które można podawać na przeróżne sposoby.



Kluski z kaszy manny



Składniki:

- 2 szt. serka homogenizowanego taki po 200 g
- 12 łyżek kaszki manny
- 2 jaja
- sól


Wykonanie:

1. Jaja ubić, dodać serek homogenizowany, kaszkę mannę i szczyptę soli.

2. Ciasto wyrobić na dość gęstą i gładka masę.

3. W garnku zagotowujemy wodę i łyżką nabieramy ciasto formując podłużne kluski.

4. Gotujemy na małym ogniu około 5 min.

5. Wyjmujemy ostrożnie łyżka cedzakowa.

6. Polewamy zmiksowanymi ulubionymi owocami z cukrem lub miodem (połowę owoców można połączyć z jogurtem).


WARTO WIEDZIEC:
Kasza manna to dobra wiadomość dla osób, które czynnie uprawiają sport, kasza to szybkie źródło energii. A do tego kaszę mannę wolno trawimy, więc utrzymamy energię na dłużej i dłużej nie będziemy głodni co sprzyja odchudzaniu. Poza tym kasza zawiera magnez, cynk, fosfor, witaminę E i witaminy z grupy B.