Przepis dnia - Kotleciki z jajek


Pyszne, proste do zrobienia, pożywne, wegetariańskie kotleciki.



Kotleciki z jajek



 Składniki:
- 6 średnich jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- czerstwa bułka, namoczona i odciśnięta,
- cebula,
- olej do smażenia,
- bułka tarta,
- sól i pieprz.

Wykonanie:
1. Ugotowane jajka zetrzeć na drobnej tarce,
2. Cebulę drobno pokroić i usmażyć,
3. Do jajek dodać bułkę, surowe jajko, podsmażoną, wystudzoną cebulę, sól, pieprz i wymieszać wszystko razem. Jeśli nasz mikstura jest za rzadka, można dodać bułki tartej, aby lepiej się kotleciki sklejały,
4. Uformować kotlety, tak jak mielone, obtoczyć w bułce tartej i smażyć aż będą rumiane.




WARTO WIEDZIEC:
Jajka, co w nich dobrego?