Przepis dnia - Kotlety po myśliwsku


Smaczny, sycący obiad po polsku.



Kotlety po myśliwsku



Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 0,10 kg boczek wędzony
- 0,20 kg pieczarki
- 0,15 kg cebula
- kilka łyżek śmietany
- szklanka bulionu
- olej
- sól
- pieprz


Wykonanie:
1. Kotlety rozbić, oprószyć sola i pieprzem i usmażyć po 2 min z każdej strony.
2. Przełożyć do rondelka i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.
3. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni po kotletach, dodać pieczarki pokrojone w plastry i krótko dusić
4. Bulion wymieszać ze śmietaną, wlać do cebuli, pieczarek i boczku i zagotować.
5. Kotlety włożyć do sosu i dusić 15 min.
6. Podawać z ziemniakami lub kaszą, surówką lub gotowanymi warzywami.




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.