Przepis dnia - Krążki cebulowe


Smaczny dodatek do wielu dań.



Krążki cebulowe



4 porcje

Składniki:

- 2 duże cebule pokrojona na plastry grubości 0,5 cm
- 155 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- szklanka mleka
- niecała szklanka bułki tartej
- około litr oleju do smażenia


Wykonanie:

1. Rozgrzać olej we frytkownicy do 180°C.

2. Porozdzielać plastry cebuli na krążki.

3. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

4. Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć.

5. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurzać krążki cebuli w cieście i odkładać na ruszt z piekarnika tak aby nadmiar ciasta obciekł, na podłożoną folię aluminiową.

6. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki.

7. Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka krążków na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik.

Krążki cebulowe najbardziej pasują do dań amerykańskich, najczęściej podaje się je ze stekami, z burgerami, z kurczakiem i frytkami.


WARTO WIEDZIEC:
Cebula zawiera dużo biotyny. Biotyna jest skutecznym środkiem stymulującym porost włosów. Dlatego od wielu lat stosowana jest profilaktycznie u pacjentów z wypadaniem włosów. Ponadto zapobiega łojotokowi oraz łupieżowi.