- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200g zimnego masła,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
2. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
3. Schłodzone rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie foremkami powycinać ciasteczka.
4. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Uwaga ciastka troszkę urosną, warto więc zachować 1 cm odstępy między nimi.
5. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180° C.
6. Kiedy ostygną można posypać cukrem pudrem, albo polać czekoladą.
WARTO WIEDZIEC:
Domowy cukier waniliowy:
- 200g drobnego cukru,
- 1 laska wanilii.
Cukier wsypuję do słoiczka. Laskę wanilii kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę kroje na mniejsze kawałki. Pokrojoną wanilię wkładam do słoiczka w cukrem. Dobrze mieszam i szczelnie zamykam. Odstawiam na 2 tygodnie. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słoiczkiem aby cukier mógł równo przejąć aromat wanilii.
Przepis dnia - Kruche ciastka
Kruche, rozpływające się w ustach i łatwe do zrobienia.
Kruche ciastka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200g zimnego masła,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło (koniecznie zimne) i resztę składników. Ciasto należy wyrobić szybko.2. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
3. Schłodzone rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie foremkami powycinać ciasteczka.
4. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Uwaga ciastka troszkę urosną, warto więc zachować 1 cm odstępy między nimi.
5. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180° C.
6. Kiedy ostygną można posypać cukrem pudrem, albo polać czekoladą.
WARTO WIEDZIEC:
Domowy cukier waniliowy:
- 200g drobnego cukru,
- 1 laska wanilii.
Cukier wsypuję do słoiczka. Laskę wanilii kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę kroje na mniejsze kawałki. Pokrojoną wanilię wkładam do słoiczka w cukrem. Dobrze mieszam i szczelnie zamykam. Odstawiam na 2 tygodnie. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słoiczkiem aby cukier mógł równo przejąć aromat wanilii.