Przepis dnia - Kruche ciastka
   

Przepis dnia - Kruche ciastka


Kruche, rozpływające się w ustach i łatwe do zrobienia.



Kruche ciastka



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200g zimnego masła,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło (koniecznie zimne) i resztę składników. Ciasto należy wyrobić szybko.

2. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

3. Schłodzone rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie foremkami powycinać ciasteczka.

4. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Uwaga ciastka troszkę urosną, warto więc zachować 1 cm odstępy między nimi.

5. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180° C.

6. Kiedy ostygną można posypać cukrem pudrem, albo polać czekoladą.




WARTO WIEDZIEC:
Domowy cukier waniliowy:
- 200g drobnego cukru,
- 1 laska wanilii.

Cukier wsypuję do słoiczka. Laskę wanilii kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę kroje na mniejsze kawałki. Pokrojoną wanilię wkładam do słoiczka w cukrem. Dobrze mieszam i szczelnie zamykam. Odstawiam na 2 tygodnie. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słoiczkiem aby cukier mógł równo przejąć aromat wanilii.