Przepis dnia - Lasagne


Lasagne
Dzis przepyszna lasagne. Swietnie sie sprawdza takze odgrzana na drugi dzien. Moze dlugosc przepisu Cie przerazi, ale wcale nie jest to trudne i czasochlonne. Poza tym starczy na dwa dni.
Przepis dla 6 osób.
Skladniki:
- 250g mielonego miesa wolowego
- 250g mielonego miesa wieprzowego
- 1 pokrojona w kostke cebula
- 2 zabki czosnku, zmiazdzone
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 lyzeczka suszonej natki pietruszki (moze byc swieza)
- 1 lyzka stolowa przyprawy oregano
- 1 lyzka stolowa przyprawy bazylii
- 3 puszki pomidorów (pomidory krojone)
- 1 mala paczka sera mozzarella
- 12 - 15 platów Lasagne
Beszamel:
- 3 lyzki masla
- 2 lyzki maki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- galka muszkatolowa
Wykonanie:
Sos beszamelowy:
1. 3 lyzki masla rozpusc na patelni. Dodaj 2 lyzki maki, mieszajac, calosc przesmaz, nie rumieniac
2. Zasmazke wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka. Sos gotuj na malym ogniu, az zgestnieje
3. Przypraw sola, pieprzem i starta galka muszkatolowa. Jesli sa grudki, przetrzyj sos przez sito
Sos czerwony:
1. W garnku podgrzej troche oliwy z oliwek i usmaz mieso mielone wolowe i wieprzowe, cebulke i czosnek.
2. Kiedy mieso jest juz usmazone dodajemy sól, pietruszke, oregano, bazylie i pomidory. Wymieszaj.
3. Gotuj na malym ogniu przez 20 minut.
UWAGA! jesli chcesz moze troche podgotowac platy Lasagne, jesli nie podgotujesz to musisz potrzymac lasagne w piekarniuku nieco dluzej niz 30 minut.
Teraz ukladamy lasagne:
Najpierw warstwa czerwonego sosu, potem platy lasagne, potem warstwa beszamelu. Po kazdym beszamelu posypukjemy troche mozzarella.
I tak od nowa az do wyczerpania sosów. Powinno starczyc na 3 warstwy. Mozesz wierzch posypac startym zóltym serem.
Piecz w temperaturze 180C przez 30 minut. Jesli nie podgotowalas platów lasagne, to 40 minut.
WARTO WIEDZIEC:
Pomidor to zdrowe warzywo. Mozna je jesc codziennie. Ma bardzo duzo potasu, karotenoidów oraz witaminy C. Pomidory chronia skóre przed sloncem i przed zmarszczkami, a takze spowalniaja proces starzenia sie.
Pomidory sa niskokaloryczne. 100 gramów pomidorów to tylko 15 kalorii.
Produkty przetworzone powstajace z pomidorów, zawieraja likopen, który lepiej sie wchlania. Likopen to naturalny barwnik i silny antyoksydant. Zapobiega powstawaniu nowotworów, szczególnie raka prostaty. Przetwory pomidorowe sa zdrowsze niz surowe pomidory. Zaleca sie jedzenie tych produktów w obecnosci tluszczu, np. oliwy z oliwek, poniewaz likopen rozpuszcza sie wlasnie w nich. Poprawia to jego stopien przyswajania.