Przepis dnia - Lasagne


Dzis przepyszna lasagne. Swietnie sie sprawdza takze odgrzana na drugi dzien.



Lasagne



Dzis przepyszna lasagne. Swietnie sie sprawdza takze odgrzana na drugi dzien. Moze dlugosc przepisu Cie przerazi, ale wcale nie jest to trudne i czasochlonne. Poza tym starczy na dwa dni. 

Przepis dla 6 osób.
 

Skladniki:

- 250g mielonego miesa wolowego
- 250g mielonego miesa wieprzowego
- 1 pokrojona w kostke cebula
- 2 zabki czosnku, zmiazdzone
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 lyzeczka suszonej natki pietruszki (moze byc swieza)
- 1 lyzka stolowa przyprawy oregano
- 1 lyzka stolowa przyprawy bazylii
- 3 puszki pomidorów (pomidory krojone)
- 1 mala paczka sera mozzarella
- 12 - 15 platów Lasagne

Beszamel:
- 3 lyzki masla
- 2 lyzki maki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- galka muszkatolowa


Wykonanie:

Sos beszamelowy:
1. 3 lyzki masla rozpusc na patelni. Dodaj 2 lyzki maki, mieszajac, calosc przesmaz, nie rumieniac
2. Zasmazke wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka. Sos gotuj na malym ogniu, az zgestnieje
3. Przypraw sola, pieprzem i starta galka muszkatolowa. Jesli sa grudki, przetrzyj sos przez sito


Sos czerwony:
1. W garnku podgrzej troche oliwy z oliwek i usmaz mieso mielone wolowe i wieprzowe, cebulke i czosnek. 
2. Kiedy mieso jest juz usmazone dodajemy sól, pietruszke, oregano, bazylie i pomidory. Wymieszaj.
3. Gotuj na malym ogniu przez 20 minut.

UWAGA! jesli chcesz moze troche podgotowac platy Lasagne, jesli nie podgotujesz to musisz potrzymac lasagne w piekarniuku nieco dluzej niz 30 minut.

Teraz ukladamy lasagne:
Najpierw warstwa czerwonego sosu, potem platy lasagne, potem warstwa beszamelu. Po kazdym beszamelu posypukjemy troche mozzarella. 
I tak od nowa az do wyczerpania sosów. Powinno starczyc na 3 warstwy. Mozesz wierzch posypac startym zóltym serem. 

Piecz w temperaturze 180C przez 30 minut. Jesli nie podgotowalas platów lasagne, to 40 minut. 




WARTO WIEDZIEC:
Pomidor to zdrowe warzywo. Mozna je jesc codziennie. Ma bardzo duzo potasu, karotenoidów oraz witaminy C. Pomidory chronia skóre przed sloncem i przed zmarszczkami, a takze spowalniaja proces starzenia sie.
Pomidory sa niskokaloryczne. 100 gramów pomidorów to tylko 15 kalorii.
Produkty przetworzone powstajace z pomidorów, zawieraja likopen, który lepiej sie wchlania. Likopen to naturalny barwnik i silny antyoksydant. Zapobiega powstawaniu nowotworów, szczególnie raka prostaty. Przetwory pomidorowe sa zdrowsze niz surowe pomidory. Zaleca sie jedzenie tych produktów w obecnosci tluszczu, np. oliwy z oliwek, poniewaz likopen rozpuszcza sie wlasnie w nich. Poprawia to jego stopien przyswajania.