- 225g cukru,
- 4 jajka,
- drobno starta skórka z 1 cytryny,
- 225g mąki (przesiana przez sitko),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z 1 cytryny,
- 85g cukru pudru.
2. Utrzyj masło z cukrem (225g). Następnie dodawaj po jednym jajku, delikatnie miksując (dodaj wszystkie 4 jajka). Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i na końcu dodaj sok z cytryny. Miksuj aż ciasto uzyska kremową konsystencję.
3. Przygotuj blachę do babki (8 x 21cm). Natłuść i wysyp mąką lub wyłóż papierem. Wlej do blachy ciasto i wyrównaj łyżką.
4. Piecz przez 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest już gotowe, patyczek po wyjęciu musi być czysty.
5. Kiedy ciasto się studzi można się zabrać za przygotowanie lukru. Wymieszaj dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. Pokłuj jeszcze ciepłe ciasto widelcem i polej ciasto przygotowanym lukrem. Lukier wsiąknie w ciasto a reszta utworzy chrupiącą polewę.
Ciasto można przechowywać w pojemniku do 4 dni. Świetnie nadaje się do zamrożenia, w zamrażarce można przechowywać nawet przez miesiąc.
WARTO WIEDZIEC:
Drzewo cytrynowe owocuje cały rok. Możemy zatem bezpiecznie zajadać cytrynę cały rok, bo jest ciągle w sezonie. Cytryna jest bardzo bogata w witaminę C.
Przepis dnia - Łatwa babka cytrynowa
Na pewno często będzie gościć w waszych domach. Bardzo łatwo ją zrobić, wymaga mało składników, jest pyszna i zawsze się udaje.
Łatwa babka cytrynowa
Składniki:
- 225g masła, miękkiego,- 225g cukru,
- 4 jajka,
- drobno starta skórka z 1 cytryny,
- 225g mąki (przesiana przez sitko),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z 1 cytryny,
- 85g cukru pudru.
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 C.2. Utrzyj masło z cukrem (225g). Następnie dodawaj po jednym jajku, delikatnie miksując (dodaj wszystkie 4 jajka). Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i na końcu dodaj sok z cytryny. Miksuj aż ciasto uzyska kremową konsystencję.
3. Przygotuj blachę do babki (8 x 21cm). Natłuść i wysyp mąką lub wyłóż papierem. Wlej do blachy ciasto i wyrównaj łyżką.
4. Piecz przez 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest już gotowe, patyczek po wyjęciu musi być czysty.
5. Kiedy ciasto się studzi można się zabrać za przygotowanie lukru. Wymieszaj dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. Pokłuj jeszcze ciepłe ciasto widelcem i polej ciasto przygotowanym lukrem. Lukier wsiąknie w ciasto a reszta utworzy chrupiącą polewę.
Ciasto można przechowywać w pojemniku do 4 dni. Świetnie nadaje się do zamrożenia, w zamrażarce można przechowywać nawet przez miesiąc.
WARTO WIEDZIEC:
Drzewo cytrynowe owocuje cały rok. Możemy zatem bezpiecznie zajadać cytrynę cały rok, bo jest ciągle w sezonie. Cytryna jest bardzo bogata w witaminę C.