Przepis dnia - Marchewkowiec


Mmmm.. puszysty i lekko wilgotny.. Nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Łatwy do zrobienia!



Marchewkowiec



Składniki:

- 175g cukru,
- 175ml oleju słonecznikowego,
- 3 duże jajka, lekko ubite,
- 140g startej marchewki (Około 3 średnie), marchewka może być starta na grubych oczkach,
- 100g rodzynek,
- starta skórka z 1 dużej pomarańczy,
- 175g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej (świeżo starta jest najlepsza!!), jeśli ktoś nie ma to niech da w proszku.

Lukier:
- 175g cukru pudru,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180C. Przygotuj blachę, wysmaruj masłem i posyp mąką lub zamiast mąki wyłóż papierem do pieczenia. Ja używam blachy 18cm na 18cm, czyli małej.

2. Wsyp cukier do dużej miski, wlej olej i dodaj jajka. Wymieszaj łyżką. Dodaj startą marchewkę, rodzynki i skórkę pomarańczową.

3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i świeżo startą gałkę wsyp do drugiej miski i wymieszaj razem. Potem przesiej wszystko sitkiem do miski z miksturą marchewkową. Wymieszaj wszytko razem łyżką.

4. Wylej ciasto na blachę. Włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Kiedy przyciśniemy ciasto na środku powinno być sprężyste, wtedy jest upieczone. Po upieczeniu wystudź ciasto i jeśli chcesz możesz połowę zamrozić i mieć na później.

5. Przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do miski i stopniowo dodawaj sok z pomarańczy mieszając. Powinien być biały o konsystencji śmietany kremówki. Polukruj ciasto łyżką robiąc esy floresy.


WARTO WIEDZIEC:
Marchewka to nieocenione źródło witaminy A. Holenderscy naukowcy wykazali, że beta-karoten w marchewce zabezpiecza układ nerwowy przed starzeniem. Naukowcy na Uniwersytecie Harvarda udowodnili, że u ludzi spożywających 50 mg beta-karotenu co drugi dzień, zanik funkcji poznawczych został opóźniony o od 1 - 1,5 roku. Jedzmy zatem marchewkę, żeby zatrzymać sprawny umysł na dłużej.