Przepis dnia - Marmurkowy sernik czekoladowy


Dla fanów serników i czekolady.. pyszny sernik z delikatną, słodką nutką imbiru.



Marmurkowy sernik czekoladowy



Ciasto
- 125g herbatników imbirowych (moga byc ciastka korzenne)
- 2 lyzki kakao
- 40g masla

Masa serowa
- 400g serka kremowego np. Philadelphia
- 150g cukru
- 3 jajka
- 2 lyzeczki olejku waniliowego
- 150 ml smietany kremówki 36 %
- 200g gorzkiej czekolady pokrojonej w kawalki

Wykonanie
1. Wlóz ciastka do torebki foliowej i rozkrusz je walkiem. Pomieszaj ciastka z kakao.
Rozpusc maslo i pomieszaj je z ciastkami. Wylej calosc na blache. 

2. Ubij ser mikserem az bedzie miekki, nastepnie polacz go z cukrem, jajkami, wanilia i smietana. Rozpusc czekolade i polacz 1/3 masy serowej z czekoladą.

3. Wylej pozostala czesc masy serowej (biala masa serowa) na blache i nakladaj na nia lyzka czekolade z serem (czekoladowa masa serowa). Nozem “wkrecaj” czekoladowa mase serowa, zeby stworzyc marmurkowy wyglad. 

4. Piecz 35-40 minut w 160C, az srodek bedzie twardy. Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia, nastepnie wlóz do lodówki.




WARTO WIEDZIEC:
Czekolade warto jest jesc... jednak w malych ilosciach i sporadycznie. Najlepiej jesc czekolade gorzka z duza zawartoscia kakao. Czekolada poprawia nam humor, dziala uspokajajaco i relaksujaco. Zawiera duzo witamin, miedzy innymi A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada dodaje nam energii, poniewaz zawiera teobromine i kofeina. Pamietajmy jednak, ze te substancje maja wlasciwosci uzalezniajace. Czekolada dziala wyszczuplajaco i antycellulitowo, ale uwaga zawiera tez sporo kalorii. Dlatego jesli zjadamy ja sporadycznie, to nie przybywa nam kilogramów, wrecz odwrotnie. Dzieki zjadaniu czekolady wzrasta nam poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczescia. Dzieki temu chronimy sie przed depresja i chorobami ukladu nerwowego. Czekolada zawiera bardzo duzo magnezu, który przeciwdziala stresom oraz ulatwia wchlanianie sie wapnia. Zawarte w niej zelazo, cynk i wapn przyspieszaja krazenie krwi w organizmie. Co warto podkreslic czekolada nautralizuje dzialanie wolnych rodników, opóznia procesy starzenia i chroni skóre przed promieniami ultrafioletowymi. Ponadto wzmacnia odpornosc, zapobiega miazdzycy, zmniejsza ryzyko zawalu serca i chorób nowotworowych. Jedzmy wiec czekolade, nawet wtedy kiedy sie odchudzamy. Pamietajmy jednak o tym, zeby nie jesc jej zbyt duzo i czesto.