Przepis dnia - Mintaj zapiekany
Mintaj zapiekany
Składniki:
- 0,80 kg mintaja
- 2 duże cebule czerwone
- 2 łyżki mąki
- sok z cytryny
- olej
- szklanka śmietany
- jajko
- szczypta cukier
- pieprz
- sól
- zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
Wykonanie:
1. Filety posypać sola, pieprzem i sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny.
2. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
3. Filety usmażyć na oleju na złoty kolor.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć cebulę na to rybę,oprószyć sola i pieprzem.
5. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać zioła, cukier i zalać tym rybę.
6. Piec 20-30 min w temperaturze 180 stopni.
7. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówka z marchwi i pora.
WARTO WIEDZIEC:
Ryby powinno sie jesc jak najczesciej, najlepiej dwa, trzy razy w tygodniu. Ryby wzmacniaja serce. Sa niskokaloryczne, a zawaryte w nich tluszcze wspomagaja odchudzanie. Ryby opózniaja starzenie sie. Dzialaja antydepresyjnie i koja nerwy.