- 30 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)
- 3 łyżki ryżu
- tłuszcz
- cebula
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
- żółty ser do posypania
2. Mięso dobrze zbić, pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, włożyć mięso i razem obsmażyć.
4. Po chwili wsypać suchy ryż i chwilę razem jeszcze smażyć, wymieszać z zieloną pietruszką.
5. Tak przygotowanym farszem napełnić paprykę, posypać startym żółtym serem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać trochę wody, dodać tłuszczu, przykryć.
6. Piec w piekarniku 40-50 min w temp 180 stopni.
WARTO WIEDZIEC:
90 g papryki to aż 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Papryka to świetne i łatwo przyswajalne źródło tej witaminy. Dodatkowo papryka może rosnąć w naszych ogródkach. Teraz już wiemy, że na przeziębienie najlepsza papryka.
Przepis dnia - Papryka faszerowana mięsem i ryżem
To danie powinno zagościć na naszych stołach szczególnie w okresie przeziębień.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Składniki:
- 8 szt papryki- 30 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)
- 3 łyżki ryżu
- tłuszcz
- cebula
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
- żółty ser do posypania
Wykonanie:
1. Paprykę umyć, ściąć wierzch i wydrążyć gniazda nasienne.2. Mięso dobrze zbić, pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, włożyć mięso i razem obsmażyć.
4. Po chwili wsypać suchy ryż i chwilę razem jeszcze smażyć, wymieszać z zieloną pietruszką.
5. Tak przygotowanym farszem napełnić paprykę, posypać startym żółtym serem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać trochę wody, dodać tłuszczu, przykryć.
6. Piec w piekarniku 40-50 min w temp 180 stopni.
WARTO WIEDZIEC:
90 g papryki to aż 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Papryka to świetne i łatwo przyswajalne źródło tej witaminy. Dodatkowo papryka może rosnąć w naszych ogródkach. Teraz już wiemy, że na przeziębienie najlepsza papryka.