- 8 plasterków sera
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- keczup lub musztarda (opcja)
2. Na każdym położyć plasterek żółtego sera i na to parówkę, dobrze zawinąć by nie wypłynął ser.
3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach (ciasto wyrasta).
4. Piec 20-25 min w temp. 190 stopni.
5. Podawać z keczupem lub musztarda. (opcja)
WARTO WIEDZIEC:
100 g mięsa wieprzowego pokrywa od 9 do 33 proc. dziennego Zapotrzebowania na żelazo, w zależności od zapotrzebowania człowieka. Żelazo jest także niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Przepis dnia - Parówki w cieście francuskim
To proste danie jest znane na całym świecie. Smakuje na ciepło i na zimno. Można zapakować do pracy, zamiast tradycyjnej kanapki.
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 8 parówek (u mnie te z szynki)- 8 plasterków sera
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- keczup lub musztarda (opcja)
Wykonanie:
1. Ciasto pokroić na 8 kwadratów.2. Na każdym położyć plasterek żółtego sera i na to parówkę, dobrze zawinąć by nie wypłynął ser.
3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach (ciasto wyrasta).
4. Piec 20-25 min w temp. 190 stopni.
5. Podawać z keczupem lub musztarda. (opcja)
WARTO WIEDZIEC:
100 g mięsa wieprzowego pokrywa od 9 do 33 proc. dziennego Zapotrzebowania na żelazo, w zależności od zapotrzebowania człowieka. Żelazo jest także niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga chronić organizm przed infekcjami.