Przepis dnia - Pasta z fasoli do kanapek


Znudziła ci się szynka i serek topiony? Co powiesz na pyszną i zdrową pastę do kanapek, którą przygotujesz w parę minut?



Pasta z fasoli do kanapek



Składniki:

- 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- sól i pieprz


Wykonanie:

1. Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy lub fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.

2. Wrzucamy wszystko do blendera. Miksujemy razem i gotowe.




WARTO WIEDZIEC:
Biała fasola zabija wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry wywołanym nadmierną ekspozycją na światło słoneczne. Oprócz tego zawiera cynk, miedź i białko, które również wspomagają naszą skórę.

Ponadto jedzenie białej fasoli nas zrelaksuje, ponieważ zawiera ona sporo magnezu.