Przepis dnia - Pieczen wolowa
   

Przepis dnia - Pieczen wolowa


Najlepsza wolowina jaka jadlam i nie wymaga wielu skladników.



Pieczen wolowa



Najlepsza wolowina jaka jadlam i nie wymaga wielu skladników. 

Skladniki:
- 500g karczku wolowego lub rostbeftu
- sos Worcester
- lyzka miodu
- 3 cebule, pokrojone w cwiartki
- sól
- suszony rozmaryn
- oliwa z oliwek


Wykonanie:
1. Wlacz piekarnik na najwyższe stopnie. Upewnij sie, ze mieso ma temeperature pokojowa (wyjmij z lodówki pól godziny przed przygotowaniem)
2. Kiedy piekarnik sie nagrzeje wlóz mieso do zaroodpornego naczynia i natrzyj je sola (troche soli), rozmarynem i oliwa z oliwek. 
3. Do naczynia zaroodpornego wlej troszke oliwy z oliwek, pól szklanki wody i wlóz cebule - dzieki temu mieso nie przywrze do naczynia, a my zyskamy pyszny sos.  
4. Zredukuj temperature w piekarniku do 200C i szybko wlóz mieso do bardzo nagrzanego piekarnika. Piecz godzine. Jesli wolisz wolowine na pól surowa (wolowine mozna jest na surowo) to wtedy piecz mieso 50 minut. Jesli woli bardzo wypieczona to trzymaj w piekarniku prze godzine i 10 minut. 
5. Teraz uwaga dzieki tej sztuczce ten przepis jest tak pyszny: Spryskaj mieso czterema lyzkami sosu Worcester i potem polej mieso jedna lyzka miodu, nastepnie przykryj calosc folia aluminiowa i odstaw na 15 minut. 


Podawac z ziemniakami i surówka. 




WARTO WIEDZIEC:
Wedlug dr n.med. Agnieszki Jarosz z Instytutu Zywnosci i Zywienia, wolowina jest bardzo dobrym zródlem pelnowartosciowego bialka i witamin z grupy B, zwlaszcza B3 (niacyny) oraz B12. Stanowi równiez bardzo dobre zródlo zelaza, cynku, fosforu i potasu oraz dobre zródlo kwasu foliowego. Mozna ja jesc nie tylko po obróbce termicznej, ale i na surowo. Wolowina jest nieoceniona w budowie miesni. Okolo polowa tluszczu zawartego w wolowinie to korzystny dla zdrowia tluszcz nienasycony. Wolowina jest takze bogata w latwo przyswajalne bialko, na 100g chudej wolowiny przypada okolo 20g bialka pierwsze klasy. Mieso wolowe zawiera sprzezony kwas linolowy CLA, który pomaga w redukcji tkanki tluszczowej.