WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.
Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.
Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.
Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.
Przepis dnia - Pieczona szynka
Na wielkanocny stół i nie tylko. Pyszna na ciepło i na zimno.
Pieczona szynka
Składniki:
- 2 kg surowej szynki
- sól
Marynata:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- ziele angielskie
- liście laurowe
Wykonanie:
1. Mięso natrzeć solą.
2. Cebulę pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i zalać nią mięso.
3. Wstawić na 1-2 dni do lodówki.
4. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 2-2,5 godz. w temp. 180 stopni polewając marynatą a potem wytwarzającym się sosem.
5. Podawać na ciepło z sosem, który powstał z pieczenia. Można też podawać na zimno.
WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.
Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.
Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.
Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.