Przepis dnia - Pieczona szynka


Na wielkanocny stół i nie tylko. Pyszna na ciepło i na zimno.



Pieczona szynka



Składniki: 
- 2 kg surowej szynki
- sól
 
Marynata:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- ziele angielskie
- liście laurowe
 
 

Wykonanie:
 
1. Mięso natrzeć solą.

2. Cebulę pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i zalać nią mięso.

3. Wstawić na 1-2 dni do lodówki.

4. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 2-2,5 godz. w temp. 180 stopni polewając marynatą a potem wytwarzającym się sosem.

5. Podawać na ciepło z sosem, który powstał z pieczenia. Można też podawać na zimno.




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.