Przepis dnia - Piernik babci


Pyszny piernik świąteczny ze starego zeszytu babci.



Piernik babci



Składniki:
- pół szklanki curku,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- pół szklanki melasy,
- dwie i pół szklanki mąki,
- półtorej łyżeczki sody do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka ciepłej wody

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Przygotu blachę (okolo 23 cm średnicy).
2. W dużej misce utrzyj cukier i masło, dodaj jajko i melasę zmiksuj wszystko razem.
3. Przesiej mąkę i pomieszaj razem z sodą, solą, cynamonem, imbirem i goździkami. Połącz wszystko z maślaną masą. 
4. Na koniec dodaj ciepłą wode i pomieszaj. 
5. Wylej miksturę na blachę i piecz przez 1 godzinę w 175 C.




WARTO WIEDZIEC:
Dlaczego warto dodawać cynamon do potraw?