Przepis dnia - Polska salatka śledziowa


Śledzie poprawiają wygląd naszej skóry, warto więc czasem zrobić taką sałatkę. Idealna na wigilijny stół..



Polska salatka śledziowa



Składniki:
- 2-3 filety matias
- 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jabłko winne
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2-4 grzybki lub pieczarki marynowane
- około pół szklanki majonezu
- sól, cukier i pieprz
- natka pietruszki
 
 
Wykonanie:
1. Filety dobrze wymoczyć a następnie pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
2. Jajka, jabłko, ogórki i grzybki pokroić w kostkę.
3. Wszystko razem połączyć z majonezem doprawić do smaku i schłodzić.




WARTO WIEDZIEC:
Śledzie warto jest jeść jak najczęściej. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Śledz poprawi ci samopoczucie, pamięć i koncentrację. Śledzie działają przeciwdepresyjnie. Zjadanie śledzi sprzyja wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ponadto śledzie są bogatym zródłem białka, witamin i mikroelementów, między innymi witaminy A, D, E, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi, fosforu, potasu oraz jodu. Są bardzo dobrym zródłem kwasów omega 3, które obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność, zapobiegają miażdzycy, regulują ciśnienie tętnicze i zapobiegają zakrzepom. Śledzie polecane są osobom na diecie odchudzającej, mimo że są tłuste są niskokaloryczne. 100g śledzia to tylko 160 kalorii, a dodatkowo kwas omega 3 przyspiesza przemianę materii. Śledzi powinny unikac osoby przyjmujace leki na depresję oraz leki na nadciśnienie.