Przepis dnia - Pyszny barszcz wigilijny


Najlepszy barszcz wigilijny, najlepsze uszka z najlepszym farszem.. Warto czekać na to cały rok..



Pyszny barszcz wigilijny



Składniki: 
- 2 kg buraków
- 4-5 dag suszonych grzybów
- 3 cebule
- włoszczyzna
- kwasek cytrynowy
- sól i cukier do smaku
- zielona pietruszka (opcja)
 
Wykonanie:
1. Umyte grzyby namoczyć poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie.
2. Obrane buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać zimna woda wraz z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą oraz włoszczyzną, przykryć pozostawić na min. 4 godz. aby się zamarynowały.
3. Buraki tylko zagotować i pozostawić na 2 godz.
4. Buraki przecedzić i do wywaru dodać 3/4 wywaru z grzybów.
5. Doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
 

 
U s z k a   d o   b a r s z c z u
 
Ciasto:

Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- wrząca woda
 
Wykonanie:
1. Mąkę posolić zrobić w środku dołek i wlewać po trochu wrzątek zgarniając z brzegów mąkę nożem.
2. Gdy pozostanie mniej niż połowa suchej mąki dodać żółtko, olej i dobrze wyrobić.
3. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt twarde.
 
 
Farsz:

Składniki: 
- 4-5 dag grzybów (ugotowane z barszczu)
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- cebula
- 1 łyżka masła
- 4-5 lyżek słodkiej śmietana
- sól, pieprz
 
Wykonanie:
1. Grzyby i jajka przemielić przez maszynkę.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć na maśle, dodać grzyby z jajkiem i chwilę smażyć.
3. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
4. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty, nakładać farsz i zlepiać uszka.
5. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 3 min, od chwili wypłynięcia na wierzch.




WARTO WIEDZIEC:
Zdrowy burak