Przepis dnia - Pyszny nadziewany indyk


Super świąteczna uczta. Przepis na pysznego indyka, znany na całym świecie.



Pyszny nadziewany indyk



Składniki:

- 3-4 kilogramowy indyk
- 25 dag wołowina
- 25 dag wieprzowina
- 3-4 plastry wędzonej szynki
- 2-3 marchewki
- 2-3 małe pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 6-7 pieczarek
- jabłko
- 2-3 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- pieprz
- sól
- masło do wysmarowania formy


Wykonanie:

1. Indyka umyć i natrzeć solą i pieprzem i na 2 godz wstawić do lodówki.

2. Warzywa obrać i dokładnie umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne.

3. Mięso umyć i razem z warzywami posolić.

4. Wypełnić wszystkimi składnikami w całości indyka.

5. Indyka zaszyć, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i obłożyć kawałkami masła.

6. Piec w temp. 220 stopni 20 min. po czym przykryć mięso folią aluminiową i piec 1 godz. Po godzinie zdejmujemy folę, polewamy indyka powstałym sosikiem, zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy, aż mięso uzyska odpowiednią miękkość i rumianą barwę.

7. Po upieczeniu usunąć nitkę, która był zaszyty, wyjąć nadzienie i ułożyć na półmisku wokół indyka.

8. Można podawać z żurawiną, borówkami i powstałym sosikiem z pieczenia.


WARTO WIEDZIEC:
100 g mięsa indyka to około 60% dziennego zapotrzebowania na białka. Proteiny (białka) potrzebne są do budowania mięśni, spalania tłuszczu, zwalczania chorób, utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi.Proteiny to cenny budulec, który jest szczególnie ważny u dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży.