Przepis dnia - Quinoa z czarną fasolą


Zdrowy i smaczny pomysł na kolację, albo na drugie śniadanie.



Quinoa z czarną fasolą



Składniki:

- 100g quinoa (komosy ryżowej)
- 350ml bulionu warzywnego
- 175g mrożonej kukurydza
- puszka (200g) czarnej fasoli, przepłukana
- garść posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcja)
- sól i czarny pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż delikatnie, około 2 min.

2. Wsyp quinoa do garnka i zalej bulionem. Dodaj pieprz cayenne, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.

3. Dodaj mrożoną kukurydzę i gotuj 5 minut.

4. Dodaj czarną fasolę i kolendrę.


WARTO WIEDZIEC:
Quinoa