Przepis dnia - Rabarbar z kruszonką
   

Przepis dnia - Rabarbar z kruszonką


Szybki i łatwy deser na ciepło ze wspaniałym rabarbarem.



Rabarbar z kruszonką



Porcja na 4 osoby.

Składniki:

- 500g rabarbaru, pokrojonego w 2 cm kawałki,
- 100g cukru (można mniej),
- 3 łyżki płatków owsianych.

- Kruszonka:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 50g drobno pokrojonych orzechów włoskich (opcja)

Uwaga! Nie musimy robić kruszonki sami, jesli się spieszymy wystarczy kupic gotową kruszonkę w tesco, w lidlu, czy w każdym większym supermarkecie.

Wykonanie:

1. Wlaczyc piekarnik na 180 stopni.

2. Najpierw robimy kruszonke, czyli mąke i masło łączymy razem rozgniatamy palcami. Następnie dodajemy cukier, na końcu orzechy włoskie.

3. Rabarbar musimy umyć i pokroić.

4. Rabarbar układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy cukrem, płatkami owsianymi i kruszonką.

5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C.

Podajemy ciepłe (ale nie gorace) z lodami waniliowymi lub śmietana kremówką. Każdy sam polewa sobie śmietaną tuż przed zjedzeniem. Deser świetnie sie sprawdzi na drugi dzien, wystarczy tylko podgrzac w kuchence mikrofalowej.


WARTO WIEDZIEC:
Rabarbar ma ogromną zaletę, zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach jedynie 20 kcal.

Naukowcy odkryli, że rabarbar ma właściwości przeciwnowotworowe! Ale… tylko pieczony. Wystarczy 20 minut w piecu, by w tej roślince wytworzyły się cenne polifenole, czyli związki walczące z komórkami nowotworowymi.