Przepis dnia - Rabarbar z kruszonką
Szybki i łatwy deser na ciepło ze wspaniałym rabarbarem.
Rabarbar z kruszonką
Porcja na 4 osoby.
- 100g cukru (można mniej),
- 3 łyżki płatków owsianych.
- Kruszonka:
• 200g mąki pszennej
• 100g cukru
• 100g miękkiego masła
• 50g drobno pokrojonych orzechów włoskich (opcja)
Uwaga! Nie musimy robić kruszonki sami, jesli się spieszymy wystarczy kupic gotową kruszonkę w tesco, w lidlu, czy w każdym większym supermarkecie.
2. Najpierw robimy kruszonke, czyli mąke i masło łączymy razem rozgniatamy palcami. Następnie dodajemy cukier, na końcu orzechy włoskie.
3. Rabarbar musimy umyć i pokroić.
4. Rabarbar układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy cukrem, płatkami owsianymi i kruszonką.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C.
Podajemy ciepłe (ale nie gorace) z lodami waniliowymi lub śmietana kremówką. Każdy sam polewa sobie śmietaną tuż przed zjedzeniem. Deser świetnie sie sprawdzi na drugi dzien, wystarczy tylko podgrzac w kuchence mikrofalowej.
WARTO WIEDZIEC:
Rabarbar ma ogromną zaletę, zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach jedynie 20 kcal.
Naukowcy odkryli, że rabarbar ma właściwości przeciwnowotworowe! Ale… tylko pieczony. Wystarczy 20 minut w piecu, by w tej roślince wytworzyły się cenne polifenole, czyli związki walczące z komórkami nowotworowymi.
Składniki:
- 500g rabarbaru, pokrojonego w 2 cm kawałki,- 100g cukru (można mniej),
- 3 łyżki płatków owsianych.
- Kruszonka:
• 200g mąki pszennej
• 100g cukru
• 100g miękkiego masła
• 50g drobno pokrojonych orzechów włoskich (opcja)
Uwaga! Nie musimy robić kruszonki sami, jesli się spieszymy wystarczy kupic gotową kruszonkę w tesco, w lidlu, czy w każdym większym supermarkecie.
Wykonanie:
1. Wlaczyc piekarnik na 180 stopni.2. Najpierw robimy kruszonke, czyli mąke i masło łączymy razem rozgniatamy palcami. Następnie dodajemy cukier, na końcu orzechy włoskie.
3. Rabarbar musimy umyć i pokroić.
4. Rabarbar układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy cukrem, płatkami owsianymi i kruszonką.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C.
Podajemy ciepłe (ale nie gorace) z lodami waniliowymi lub śmietana kremówką. Każdy sam polewa sobie śmietaną tuż przed zjedzeniem. Deser świetnie sie sprawdzi na drugi dzien, wystarczy tylko podgrzac w kuchence mikrofalowej.
WARTO WIEDZIEC:
Rabarbar ma ogromną zaletę, zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach jedynie 20 kcal.
Naukowcy odkryli, że rabarbar ma właściwości przeciwnowotworowe! Ale… tylko pieczony. Wystarczy 20 minut w piecu, by w tej roślince wytworzyły się cenne polifenole, czyli związki walczące z komórkami nowotworowymi.