- około 200g cienko pokrojonej szynki,
- około 250g sera mozzarella,
- świeża pietruszka do posypania (opcja),
- musztarda lub ketchup (opcja).
2. Ułóż równomiernie szynke na całym cieście, posyp mozzarellą, pozostaw około 1 cm na bokach do złączenia.
3. Zwiń całość w rulon. Pozamykaj szczelnie ciasto palcami.
4. Ułóż na posmarowanej masłem blaszce złączeniem do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut, aż się zarumieni.
5. Pokroj na kawałki, posyp pietruszką i serwuj z musztardą, ketchupem lub chrzanem. Można podawać z ulubioną surówką lub liśćmi sałaty.
WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.
Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.
Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.
Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.
Przepis dnia - Rolada z szynką
Super łatwy i szybki przepis na ciepłą kolację.
Rolada z szynką
Składniki:
- 1 gotowy spód do pizzy (można kupic w każdym większym sklepie np. Biedronka, Tesco),- około 200g cienko pokrojonej szynki,
- około 250g sera mozzarella,
- świeża pietruszka do posypania (opcja),
- musztarda lub ketchup (opcja).
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200C.2. Ułóż równomiernie szynke na całym cieście, posyp mozzarellą, pozostaw około 1 cm na bokach do złączenia.
3. Zwiń całość w rulon. Pozamykaj szczelnie ciasto palcami.
4. Ułóż na posmarowanej masłem blaszce złączeniem do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut, aż się zarumieni.
5. Pokroj na kawałki, posyp pietruszką i serwuj z musztardą, ketchupem lub chrzanem. Można podawać z ulubioną surówką lub liśćmi sałaty.
WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.
Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.
Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.
Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.