Przepis dnia - Rolada z szynką


Super łatwy i szybki przepis na ciepłą kolację.



Rolada z szynką



Składniki:

- 1 gotowy spód do pizzy (można kupic w każdym większym sklepie np. Biedronka, Tesco),
- około 200g cienko pokrojonej szynki,
- około 250g sera mozzarella,
- świeża pietruszka do posypania (opcja),
- musztarda lub ketchup (opcja).


Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200C.

2. Ułóż równomiernie szynke na całym cieście, posyp mozzarellą, pozostaw około 1 cm na bokach do złączenia.

3. Zwiń całość w rulon. Pozamykaj szczelnie ciasto palcami.

4. Ułóż na posmarowanej masłem blaszce złączeniem do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut, aż się zarumieni.

5. Pokroj na kawałki, posyp pietruszką i serwuj z musztardą, ketchupem lub chrzanem. Można podawać z ulubioną surówką lub liśćmi sałaty.




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.