Przepis dnia - Sałatka śledziowa
   

Przepis dnia - Sałatka śledziowa


Coś dla smakoszy śledzi..



Sałatka śledziowa



Składniki:

- 4 duże ziemniaki
- 250 g śledzi matjasów
- 2 jajka na twardo
- 1 duża cebula
- 1 duże kwaśne jabłko
- 100 g kiszonych ogórków
- 200 ml majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (opcja)
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania (opcja)


Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie 20-25 min.

2. Filety śledziowe jeśli za słone wymoczyć w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, następnie pokroić je w kostkę.

3. Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki, a następnie pokroić w w grubą kostkę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

4. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, musztardę do smaku oraz natkę pietruszki jeśli mamy. Zamiast musztardy można dać chrzan. Jeśli sos będzie za mało kwaśny można dodać więcej soku z cytryny, a jeśli zbyt kwaśny to szczyptę cukru.

5. Wlać sos do sałatki i delikatnie wymieszać.


WARTO WIEDZIEC:
Śledzie są bardzo bogate w witaminę D. Zaledwie 90 gramów tej ryby zapewni dzienne zapotrzebowanie na witaminę D aż w 45%. Sięgajmy zatem po śledzie szczególnie zimą kiedy słońca jest mało i bardzo tej witaminy potrzebujemy. Dzięki witaminie D mamy między innymi dobry humor, dobrą pamięć i dobrą odporność organizmu.