Przepis dnia - Scones z cukrem


Prosty przepis na smaczne angielskie bułeczki. Idealne na podwieczorek.



Scones z cukrem



Składniki:
- 85g posiekanego masła,
- 350g mąki przennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżeczki sody do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 200ml mleka (w temeraturze pokojowej),
- troche gruboziarnistego cukru do dekoracji
 

Wykonanie:
1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie używająć dużego noża pomieszaj mąkę z masłem, wsyp zawartość do miski i dodaj sól, sodę i cukier. Następnie dodaj mleko i delikatnie wymieszaj wszystko.

2. wyłóż ciasto i teraz należy je jeszcze troche ugnieść rękami. Uformuj z ciasta bułeczki o grubości 3 cm. Ułóż je na natłuszczonej i posypanej delikatnie mąką blaszce. Posmaruj bułeczki mlekiem i posyp cukrem.

3. Bułki należy piec okolo 10-12 min na złoty kolor.




WARTO WIEDZIEC:
Scone to okrągła bułka, podaje się je z masłem, lub dzemem i gęstą śmietaną. Bułki mogą być z rodzynkami, żurawiną lub posypane cukrem. Najlepsze scones są tuż po upieczeniu. Później można je odgrzewać w tosterze.