Przepis dnia - Shepherds pie


Dziś na obiad proponujemy coś z kuchni brytyjskiej. Bardzo pożywne i smaczne danie.



Shepherds pie



Dziś na obiad proponujemy coś z kuchni brytyjskiej. Bardzo pożywne i smaczne danie.

Porcja na 6 osób.
 

Skladniki:
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- sól morska i swiezo zmielony czarny pieprz
- 500g miesa mielonego baraniny, albo wolowiny
- 1 duza cebula, drobno pokrojona
- 1 duza marchewka, starta na tarce (na grubo)
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki sosu Worcestershire (opcja, warto jednak dodac, kosztuje 10 zl)
- 1 lyzka przecieru pomidorowego
- garsc galazek tymianku,
- 1 galazka rozmarynu, posiekane igly
- 250 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 1 kg ziemniaków 
- 50g masla
- 2 zóltka
- Parmezan (opcja)
 

Smazone marchewki:
- 2 galazki rozmarynu
- mala garsc galazek tymianku
- 1 zabek czosnku
- 500g srednich marchewek, obrane i posiekane w plasterki
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- Sól morska i swiezo zmielony czarny pieprz
- troszke masla


Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
2. Rozgrzej olej w garnku. Posol i popierz mieso i podsmaz przez okolo 3 - 5 minut. Wrzuc marchewke , cebule i czosnek, pomieszaj. Dodaj sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i ziola i gotuj przez okolo 2 minuty, ciagle mieszajac. Wlej czerwone wino i gotuj bez przykrywki zeby zredukowac czerwone wino. Dodaj bulion z kurczaka, doprowadz do wrzenia a potem gotuj na wolnym ogniu az sos zgestnieje. 

3. W miedzy czasie ugotuj ziemninaki. I zrób z nich puree. Ugniec ziemniaki. W czasie ugniatania ziemniaków dodaj troszke mleka, troszke masla, wbij 2 zóltka i dodaj troche startego parmezanu. Spróbuj puree i dopraw jesli np. jest malo slone. 

4. Mieso mielone z garnka ulóz na spodzie zaroodpornego naczynia. Na to ulóz puree ziemniaczane. Puree spulchnij troche widelcem, mozna dodatkowo posypac parmezanem. Piecz w pieraniku przez 20 minut, az bedzie zlociscie brazowe i zacznie bulgotac. 

5. Ugotuj marchewki z rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, az beda miekkie. Odcedz i osusz. Rozgrzej olej na patelnii, wrzuc marchewki, dopraw. Smaz je okolo 5 minut. Dodaj maselko na koncu smazenia. 




WARTO WIEDZIEC:
Baranina jest doskonalym zródlem bialka. Zawiera duzo zelaza, srednia porcja baraniny moze dostarczyc, az do 20 procent dziennego zapotrzebowania na zelazo. Dodatkowo warto dodac, ze zelazo zawarte w baraninie jest wyjatkowo latwo wchaniane przez ogranizm. Zelazo potrzene jest do tworzenia czerwonych krwinek. Baranina zawiera bardzo duzo latwo wchanianego przez organizm cynku. Srednia porcja baraniny to az do 45 procent dziennego zapotrzebowania. Cynk jest niezbedny dla wzrostu i prawidlowego funkcjinowania ukladu odpornosciowego. Ponadto baranina to doskonale zródlo witamin z grupy B, niezbednych dla reakcji metabolicznych w organizmie. Srednia porcja baraniny to niemal 100% dziennego zapotrzebowania na witamine B12. Baranina to rózniez zródlo tiaminy, miedzi, manganu i selenu. Stek z baraniny zawiera tylko 5% tluszczu! Baranina to najzdrowsze z czerwonych mies.