Przepis dnia - Śledzie po kaszubsku


Smaczne śledzie, na wigilię, na sylwestra i nie tylko..



Śledzie po kaszubsku



Składniki: 
- 0,50 kg filety śledziowe (matias)
- 2 cebule
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- 1 koncentrat pomidorowy
- pół szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
 

Wykonanie:
1. Śledzie wymoczyć przez noc a następnie pokroić w kawałki.
2. Ogórki pokroić w kostkę.
3. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyc na łyżce oleju.
4. Do cebuli dodać resztę oleju, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, pół szklanki wody, ogórki, koncentrat pomidorowy i cukier.
5. Dusić na małym ogniu około 15 min.
6. Przyprawić solą i pieprzem, dodać śledzie i wymieszać, zdjać z ognia.
7. Wstawić do lodówki na min dobę.




WARTO WIEDZIEC:
Śledzie warto jest jeść jak najczęściej. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Śledz poprawi ci samopoczucie, pamięć i koncentrację. Śledzie działają przeciwdepresyjnie. Zjadanie śledzi sprzyja wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ponadto śledzie są bogatym zródłem białka, witamin i mikroelementów, między innymi witaminy A, D, E, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi, fosforu, potasu oraz jodu. Są bardzo dobrym zródłem kwasów omega 3, które obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność, zapobiegają miażdzycy, regulują ciśnienie tętnicze i zapobiegają zakrzepom. Śledzie polecane są osobom na diecie odchudzającej, mimo że są tłuste są niskokaloryczne. 100g śledzia to tylko 160 kalorii, a dodatkowo kwas omega 3 przyspiesza przemianę materii. Śledzi powinny unikac osoby przyjmujace leki na depresję oraz leki na nadciśnienie.