Przepis dnia - Spaghetti z owocami morza


Proste przepisy smakują najlepiej.



Spaghetti z owocami morza



Przepis na 4 osoby.

Składniki:
- 400g makaronu spaghetti lub linguine (prawie cała paczka),
- 300g owoców morza, w sklepach można kupić mrożoną mieszankę owoców morza (mogą być też same krewetki, najlepiej duże)
- 30g masła,
- białe wino (około 200ml),
- 1  łyżka parmezanu,
- trochę soku z cytryny,
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- sól i pieprz.


Wykonanie:

1. Rozmroź owoce morza.

2. Ugotuj makaron.

3. W woku lub dużym garnku rozpuść masło, dodaj wino, sok z cytryny, ser, czosnek, sól, pieprz i pietruszkę. Gotuj 3-5 min na małym ogniu.

4. Zwiększ nieco ogień (średni), dodaj owoce morza, gotuj 3-4 minuty.

5. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. 


Można podać dodatkowo z chlebem czosnkowym.




WARTO WIEDZIEC:
Czosnek poprawia krazenie krwi w calym organizmie. Hamuje produkcje cholesterolu. Dzieki allicynie czosnek ma antybiotykowe wlasciwosci oraz korzystny wplyw na serce. Czosnek blokuje przemiany komórek mogace prowadzic do nowotworu oraz moze niszczyc komórki rakowe, które juz sie pojawily. Ponadto walczy z wirusami, dziala przeciwzakrzepowo, pokonuje bakterie, dziala przeciwgrzybicznie oraz jest przeciwutleniaczem. Nie nalezy jednak zjadac go zbyt duzo. Wtedy efekt moze okazac sie odwrotny do zamierzonego.