Przepis dnia - Surówka z kapusty z ogórkiem kiszonym


Smaczna i bardzo zdrowa surówka.



Surówka z kapusty z ogórkiem kiszonym



Składniki:

- pół główki drobno posiekanej świeżej kapusty,
- pół średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę,
- 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach,
- 1 duży kiszony ogórek (można dać więcej, wg uznania), starty na tarce o grubych oczkach,
- 1 łyżka majonezu,
- trochę cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.


Wykonanie:

1. Posiekać kapustę, zetrzeć marchewkę, posiekać cebulę, zetrzeć ogórek, dodać majonez, cytrynę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe.


WARTO WIEDZIEC:
Ogórek kiszony jest bardzo dobrym probiotykiem. Powinniśmy jadać go często, szczególnie jesienią i wiosną, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia. Probiotyki są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Więcej o probiotykach