- pół pęczka koperku,
- szczypiorek (ilość według uznania),
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.
2. Pokroić szczypiorek i posiekać koperek.
3. Do kapusty dodać szczypiorek, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać i trochę ugnieść dłonią. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.
WARTO WIEDZIEC:
Zdrowa kapusta
Przepis dnia - Surówka z koperkiem
Warzywa powinno się jadać jak najczęściej. Zróbmy zatem do obiadu pyszna polską surówkę.
Surówka z koperkiem
Składniki:
- pół niedużej główki młodej kapusty,- pół pęczka koperku,
- szczypiorek (ilość według uznania),
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut.2. Pokroić szczypiorek i posiekać koperek.
3. Do kapusty dodać szczypiorek, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać i trochę ugnieść dłonią. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.
WARTO WIEDZIEC:
Zdrowa kapusta