Przepis dnia - Surówka z koperkiem
   

Przepis dnia - Surówka z koperkiem


Warzywa powinno się jadać jak najczęściej. Zróbmy zatem do obiadu pyszna polską surówkę.



Surówka z koperkiem



Składniki:

- pół niedużej główki młodej kapusty,
- pół pęczka koperku,
- szczypiorek (ilość według uznania),
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.


Wykonanie:

1. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut.

2. Pokroić szczypiorek i posiekać koperek.

3. Do kapusty dodać szczypiorek, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać i trochę ugnieść dłonią. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.


WARTO WIEDZIEC:
Zdrowa kapusta