Przepis dnia - Surówka z kwaszonej kapusty
   

Przepis dnia - Surówka z kwaszonej kapusty


Dobra dawka witaminy C.



Surówka z kwaszonej kapusty



Składniki:

- 200g kiszonej kapusty,
- 1/4 średniej cebuli,
- 1 średnia marchewka,
- cukier,
- pierz,
- 3 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy...)

 

Wykonanie:

1. Kapustę odcisnąć i drobno pokroić.

2. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.

3. Cebulę pokroić w drobną kostkę,

4. Składniki wrzucić do miseczki i wymieszać razem z cukrem, pieprzem i olejem.




WARTO WIEDZIEC:
Kapusta kwaszona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawiera również wapń, fosfor, witaminę E, naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole, bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy, fitoncydy działające grzybo- i bakteriobójczo, związki siarkoorganniczne, węglowodany, błonnik, białko, kwasy organiczne i popiół. Osoby o wrażliwych żołądkach nie powinny spożywać kapusty kwaszonej na surowo, ze względu na niskie pH. Kapustę kwaszoną zaleca się spożywać głównie zimą, kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa.