WARTO WIEDZIEC:
Kapusta kwaszona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawiera również wapń, fosfor, witaminę E, naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole, bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy, fitoncydy działające grzybo- i bakteriobójczo, związki siarkoorganniczne, węglowodany, błonnik, białko, kwasy organiczne i popiół. Osoby o wrażliwych żołądkach nie powinny spożywać kapusty kwaszonej na surowo, ze względu na niskie pH. Kapustę kwaszoną zaleca się spożywać głównie zimą, kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa.
Przepis dnia - Surówka z kwaszonej kapusty
Dobra dawka witaminy C.
Surówka z kwaszonej kapusty
Składniki:
- 200g kiszonej kapusty,
- 1/4 średniej cebuli,
- 1 średnia marchewka,
- cukier,
- pierz,
- 3 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy...)
Wykonanie:
1. Kapustę odcisnąć i drobno pokroić.
2. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę,
4. Składniki wrzucić do miseczki i wymieszać razem z cukrem, pieprzem i olejem.
WARTO WIEDZIEC:
Kapusta kwaszona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawiera również wapń, fosfor, witaminę E, naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole, bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy, fitoncydy działające grzybo- i bakteriobójczo, związki siarkoorganniczne, węglowodany, błonnik, białko, kwasy organiczne i popiół. Osoby o wrażliwych żołądkach nie powinny spożywać kapusty kwaszonej na surowo, ze względu na niskie pH. Kapustę kwaszoną zaleca się spożywać głównie zimą, kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa.