Przepis dnia - Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny Kasi
- 1 cukier waniliowy 15g
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Masa jabłkowa:
- 8 dużych jabłek
- cukier, ilość wg uznania (sprawdzamy tak aby nie było za kwaśne)
- cynamon
- mielone goździki, imbir (opcjonalnie)
Do wykończenia kruszonka lub cukier puder
Wykonanie:
1. Przygotowujemy blaszke - natłuszczamy, posypujemy mąką (może być tortownica o średnicy 26 cm)
2. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i chwile je zagniatamy, aż powstaną nam kruszonkowe kuleczki.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, odciskamy z soku i gotujemy w garnku na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną odciśniętego soku. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cynamon (imbir).
3. Wysypujemy na dno blachy połowę kruszonki, układamy lekko przestudzoną masę jabłkową i wysypujemy resztę ciasta.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 45 minut, na jasno złoty kolor.
5. Po ostudzeniu możemy posypać szarlotkę cukrem pudrem lub polać lukrem
WARTO WIEDZIEC:
15 powodów, dla których warto jeść jabłka