Przepis dnia - Szwedzkie klopsiki


Lubicie klopsiki w Ikei? Te są jeszcze lepsze.



Szwedzkie klopsiki



Porcja dla 5 osób

Składniki:
- 500g wieprzowych klopsików mielonych, można kupić gotowe lub samemu zrobić (mięso mielone wymieszać ręką z jajkiem, solą, bułką tartą i uformować małe kulki)
- troche masła do smażenia,
- łyżka mąki pszennej,
- 300ml bulionu z kurczaka,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki sosu Worcester,
- 1 łyżeczka miodu,
- 100 ml śmietany, wysokoprocentowej, np. kremówki,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz


Wykonanie:

1. Posyp klopsiki pieprzem i solą i usmaż je na maśle w woku lub na patelni, tak aby były brązowe. 

2. Wyjmij kotleciki i odłoż na bok. Do reszty masła, która została na patelni wsyp mąkę i szybko mieszaj, tak aby powstała gładka masa. 

3. Wlej na patelnię do masła i mąki bulion, doprowadź do wrzenia i mieszaj cały czas, tak aby powstał sos.  

4. Dodaj musztardę, miód i sos Worcester. Wymieszaj. 

5. Dodaj z powrotem na patelnię klopsiki, dodaj też smietanę, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 3 minutki. 

6. Dodaj pietruszkę, wymieszaj i gotowe. 

Klopsiki można podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem i ulubioną surówką. 




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.