Przepis dnia - Tajski makaron
   

Przepis dnia - Tajski makaron


Dzis przepyszne, super latwe i super szybkie danie z kuchni tajskiej.



Tajski makaron



Dzis przepyszne, super latwe i super szybkie danie z kuchni tajskiej.

Skladniki:
- 1 paczka chinskiego makaronu jajecznego (nodle)
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki (moze byc tez wolowina zamiast kurczaka)
- 1 zielona papryka pokrojona w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona w cwiartki
- 4 lyzki stolowe sosu z czarnej fasoli (black bean sauce)
- 2 zabki czosnku
- 1 jedna duza lyzka stolowa tajskiej pasty curry (czerwonej lubi zielonej, to od Ciebie zalezy jaka wolicz)
- 2 lyzki oleju (np. slonecznikowego)UWAGA
- Tajska pasta curry jest tutaj najwazniejszym skladnikiem i nie mozna jej pominac. Warto ja miec w domu, bo pasuje do wielu tajskich dan a starcza na bardzo dlugo. Mozna ja dosc dlugo przechowywac w lodówce.

Wykonanie:
1. Przygotuj najpierw makaron. Przeczytaj jak to zrobic na opakowaniu. Zazwyczaj jest to wrzucenie do gotujacej wody na 4 minuty, a potem przeladnie do durszlaka. Proste.
2. Rozgrzej olej w woku. Podsmaz mieso na duzym ogniu. Jesli robisz kurczaka to smaz krótko, az bedzie bialy w srodku. Jak kurczak bedzie juz prawie gotowy wrzuc cebule, czosnek, papryke i smaz przez 4 minuty.
3. Teraz dodaj sos z czarnej fasoli i paste curry i dokladnie wszystko wymieszaj.
4. Teraz dodaj do miesa w woku makaron chinski i wszystko wymieszaj.
Danie gotowe


WARTO WIEDZIEC:
Kuchnia tajska to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych kuchni swiata. To kuchnia pomiedzy kuchnia chinska a indyjska. Podobnie jak chinska obfituje w warzywa, mieso, ryz, a z kuchni indyjskiej odziedziczyla ostrosc oraz curry. Kuchnia tajska jest kolorowa, róznorodna, pikantna i bardzo aromatyczna. Najczesniej uzywanymi skladnikami w kuchni tajskiej to mleko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir i liscie limonki.