Przepis dnia - Thai peanut curry
   

Przepis dnia - Thai peanut curry


Dzis proponujemy wspaniale danie z kuchni tajskiej.



Thai peanut curry



Dzis proponujemy wspaniale danie z kuchni tajskiej. Thai peanut curry, czyli tajskie curry orzeszkowe. Danie jest przepyszne, ale wymaga paru skladników. Paste curry dosc trudno kupic w Polsce, ale jest to mozliwe. Jesli jednak poswiecimy sie i zdobedziemy wszystkie skladniki, nie zawiedziemy sie. Uwaga danie jest ostre. 

Skladniki:
- 1 lyzka oleju z orzeszków ziemnych (mozne byc zwykly olej, jesli ktos nie ma z orzeszków)
- 2 czerwone cebule
- 2 lyzki pasty curry (tajska pasta curry najlepiej ta w plastikowej puszce, najlepsza do tego bedzie tajska zielona pasta curry)
- puszka mleka kokosowego
- 4 piersi z kurczaka (posiekane na 2 cm kawalki)
- 1 lyzka sosu rybnego (jesli nie mamy, to trudno mozna pominac, ale warto kupic, przyda sie w wielu innych potrawach)
- 2 lyzki sosu sojowego

- 1 lyzka cukru
- garsc orzeszków ziemnych
- 3 lub 4 plastry ananasa
- pokrojone w kostke


Wykonanie:
1. Podgrzej olej w woku na srednim ogniu i podsmaz cebule przez 2 minuty
2. Dodaj paste curry, pomieszaj i smaz przez 2 minuty.
3. Dodaj puszke mleka kokosowego.
4. Teraz zwieksz ogien i dodaj kurczaka. 
5. Kiedy zacznie sie gotowac, zmniejsz ogien i gotuj na wolnym ogniu przez okolo 8-9 minut.
6. Teraz dodaj sos rybny, sos sojowy i cukier, pomieszaj i gotuj przez nastepne 2 minuty.
7. Jako ostatnie dodaj ananasa, orzeszki. Zamieszaj i serwuj.

Gotowe

Danie podajemy z ryzem, albo z chinskim makaronem jajecznym (noodle). Nie musimy podawac surówki.




WARTO WIEDZIEC:
Kuchnia tajska to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych kuchni swiata. To kuchnia pomiedzy kuchnia chinska a indyjska. Podobnie jak chinska obfituje w warzywa, mieso, ryz, a z kuchni indyjskiej odziedziczyla ostrosc oraz curry. Kuchnia tajska jest kolorowa, róznorodna, pikantna i bardzo aromatyczna. Najczesniej uzywanymi skladnikami w kuchni tajskiej to mleko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir i liscie limonki.