- kostka masła,
- 8 jajek,
- szklanka cukru,
- 1 cytryna,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 3 torebki cukru waniliowego,
- olejek pomarańczowy,
- szczypta soli,
- troszkę bułki tartej
2. Zmielić ser, jeśli nie kupiliśmy zmielonego.
3. W garnku stopić masło i odstawić do ostudzenia.
4. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem pomarańczowym, szczyptą soli i sokiem wyciśniętym z połowy cytyny. Dokładnie ubić.
5. Do masy dodać ser i budyń waniliowy, wymieszać na jednolitą masę, dodać zimne masło i zmiksować.
6. Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do formy.
7. Piec przez 40 minut. Jeśli sernik za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową i piec przez kolejne 10-20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki, tak aby sernik nie opadł.
WARTO WIEDZIEC:
Biały ser zawiera sporo pełnowartościowego białka, niezbędnego do wytwarzania hormonów i ciał odpornościowych. Jest również dobrym źródłem wapnia, witaminy B2 i B12. Jest lekkostrawny dlatego może być spożywany przez dzieci.
Przepis dnia - Tradycyjny sernik
Pyszny, polski, rozpływa się w ustach, na pewno upieczesz jeszcze raz.
Tradycyjny sernik
Składniki:
- 1 kg białego sera (można kupić gotowy zmielony),- kostka masła,
- 8 jajek,
- szklanka cukru,
- 1 cytryna,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 3 torebki cukru waniliowego,
- olejek pomarańczowy,
- szczypta soli,
- troszkę bułki tartej
Wykonanie:
1. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Przygotować formę, wysmarować kawałeczkiem masła i wysypać bułą tartą.2. Zmielić ser, jeśli nie kupiliśmy zmielonego.
3. W garnku stopić masło i odstawić do ostudzenia.
4. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem pomarańczowym, szczyptą soli i sokiem wyciśniętym z połowy cytyny. Dokładnie ubić.
5. Do masy dodać ser i budyń waniliowy, wymieszać na jednolitą masę, dodać zimne masło i zmiksować.
6. Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do formy.
7. Piec przez 40 minut. Jeśli sernik za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową i piec przez kolejne 10-20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki, tak aby sernik nie opadł.
WARTO WIEDZIEC:
Biały ser zawiera sporo pełnowartościowego białka, niezbędnego do wytwarzania hormonów i ciał odpornościowych. Jest również dobrym źródłem wapnia, witaminy B2 i B12. Jest lekkostrawny dlatego może być spożywany przez dzieci.