Przepis dnia - Węgierskie leczo
   

Przepis dnia - Węgierskie leczo


Prosto i smacznie. Danie pochodzace z wegier stalo sie popularne w calej Europie.



Węgierskie leczo



Prosto i smacznie. Danie pochodzace z wegier stalo sie popularne w calej Europie.

Danie na 4 osoby. 

Skladniki:
- 2 duze papryki (pokrojone grubo)
- 1 puszka pomidorów 
- 3 srednie cebule (podrojone grubo)
- 3 kielbasy (pokrojone w pólplasterki)
- sól, pieprz, przyprawa chilli, zabek czosnku, keczup

Wykonanie:
1. Podgrzewamy troszke oleju w garnku. 
2. Dodajemy cebule, podsmazamy 2 minutki. 
3. Dodajemy kielbase, podsmazamy 2 lub 3 minutki.
4. Dodajemy papryke, podmszamy 2 minutki.
5. Dodajemy pomidory.
6. Troszke solimy, dodajemy czosnek. Mieszamy. 
7. Gotujemy na malym ogniu 10 do 15 minut. 
8. Dodajemy troche keczupu, chilli i pieprzu do smaku.
9. Jesli konsystencja jest za gesta mozna dodac troche wody.

Podawac z pieczywem, np. swieza bagietka.




WARTO WIEDZIEC:
Papryka to bardzo zdrowe warzywo. Papryka jest bardzo dobrym zródlem blonnika, kwasu foliowego, witaminy K, molibdenu i manganu. Zawiera witamine A, która bardzo dobrze wplywa na wzrok i zwieksza odpornosc na zakazenia i infekcje. Witamina C obniza ryryko zachorowania na raka i chroni przed zacma. Zawarta w niej witamina B6 wspomaga prace mózgu i ukladu odpornosciowego. Luteina i zeaksantyna, zapobiega chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki zóltej i zacma. Papryka zawiera duze ilosci beta-karoten, który chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, takich jak np. rak piersi oraz poprawia koloryt skóry. A zawarty w niej likopen zmniejsza ryzyko wystapienia raka jajnika.
Papryka czerwona zawiera duzo witaminy C, A i E, które okreslane sa mianem witamin plodnosci i mlodosci. Zielona papryka jest najmniej kaloryczna i zawiera spore ilosci kwasu foliowego. Papryka zólta i pomaranczowa zawiera nieco mniej beta-karotenu, ale jest za to zródlem luteiny i zeaksantyny.

Cebula Zawartosc fitochemikaliów w cebuli poprawia dzialanie witaminy C w organizmie, a tym samym zwieksza jego odpornosc. Cebula zawiera chrom, który zapewnia prawidlowa regulacje poziomu cukru we krwi. Cebula wspomaga zmiejszyc zapalenia oraz leczyc zakazenia. Surowa cebula wspomaga produkcje zdrowego cholesterolu, czym samym wspomaga prace serca. Zawarta w niej kwercetyna zapobiega nowotworom. Zmniejsza uczucie bólu i pieczenia po ukaszeniu np. przez pszczole (wystarczy przylozyc cebule do ukaszonego miejsca). Usuwa wolne rodniki z organizmu. Zmniejsza ryzyko rozwoju wrzodów zoladka.