Przepis dnia - Wielkanocne jajka faszerowane na sałatce


Ta smaczna potrawa ozdobi stół wielkanocny.



Wielkanocne jajka faszerowane na sałatce



Składniki: 
12-15 jajek
1 duża cebula
0,40 kg. pieczarek
olej
 
Sałatka:
1 czerwona papryka
0,25 kg. chudej szynki
1/2 pora
4-5 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
majonez
sos chrzanowy
 
 
 
Wykonanie:
 
1. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo i obieramy.

2. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i razem smażymy na oleju.

3. Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy żółtka.

4. Żółtka rozcieramy na gładką masę i dodajemy do pieczarek, mieszamy.

5. Farszem napełniamy białka robiąc ładny kopczyk.

6. Umytą paprykę kroimy w kosteczkę, szynkę i ogórki również w kosteczkę, drobno kroimy pora, kukurydzę odcedzamy z zalewy.

7. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i sosem chrzanowym.

8. Sałatkę wykładamy na półmisek, a na sałatce układamy jajka i dekorujemy według uznania.




WARTO WIEDZIEC:
Jajka, co w nich dobrego?