Przepis dnia - Wieprzowina po chinsku
   

Przepis dnia - Wieprzowina po chinsku


Dzis typowe chinskie danie. Bardzo proste i szybkie.



Wieprzowina po chinsku



Dzis typowe chinskie danie. Bardzo proste i szybkie. 

Przepis na 4 osoby. Czas przygotowania 15 mins. Czas marynowania 3 godziny. 

Skladniki:
- Schab, tyle co na 4 steki wieprzowe, czyli okolo 400g. Pokrój schab w kawalki 2 cm dlugosci, 1 cm szerokosci. 
- 3 lyzki stolowe sosu sojowego, jak ktos lubi wiecej, moze dodac 4
- 1 lyzka stolowa oleju
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane lub zmiazdzone
- 2 male lyzeczki przyprawy chinskiej "5 smaków"
- 1 kwadracik (1,5 cm na 1,5 cm) swiezego imbiru
- 1 lyzka cukru


Wykonanie:
1. Wlóz wszytkie skladniki to miski i dobrze pomieszaj.
2. Przykryj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Rozgrzej olej we woku i wrzuc tam cala zawartosc miski. 
4. Smaz calosc przez 5-6 minut, mieszajac od czasu do czasu.
5. Przykrec ogien. Kiedy mieso bedzie brazowe, wtedy jest gotowe.

Do tego jako salatka najlepiej pasuje kapusta chinska pak choi. Jest to kapusta duzo zdrowsza niz nasza polska.

Jak przygotowac kapuste chinska?
Wlej 1 lyzke stolowa oliwy i 1 lyzke stolowa sosu ostrygowego na patelnie. Rozgrzej calosc mocno i wrzuc kapuste na patelnie i piecz przez okolo minutke, nawet mniej, od czasu do czasu mieszajac. Kapuste chinska pieczemy bardzo krótko, dzieki temu równiez zachowuje duzo witamin.

Podawaj calosc z ryzem. Mozesz kupic równiez do tego krakersy krewetkowe, ale nie trzeba.




WARTO WIEDZIEC:
Ryz jest bogaty w potas, który reguluje gospodarke wodna organizmu i utrzymuje prawidlowy rytm serca. Zawiera malo sodu jest wiec polecany osobom z nadcisnienim tetniczym. Nie zawiera glutenu, dla tego jest odpowiedni dla osób posiadajacych alergie na ten skladnik. Ryz ma dzialanie oczyszczajace i detoksykujace, pomaga usunac nadmiar wody z organizmu.To bardzo lekkostrawny porduktow macznych, dlatego polecany jest osobom o wrazliwych jelitach. Ryz skutecznie zatrzymuje biegunki.Nie zawiera tluszczu i cholesterolu. Ryz nie tuczy a dostarcza za to duzo energii. Ryz chroni tez przed nowotworami. Unikajmy ryzu blyskawicznego. W ryzu tym, aby skrocic czas gotowania, ziarna zostaly uprzednio podgotowane lub spulchnione, zeby woda mogla latwiej wniknac do srodka. Najlepiej jesc ryz, z którego nie usunieto otrab, czyli czarny. Bardzo zdrowy jest tez ryz brazowy, który zawiera witamine B1, bardzo wazna dla prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.