Przepis dnia - Wilgotne ciasto czekoladowe
   

Przepis dnia - Wilgotne ciasto czekoladowe


Bardzo łatwe do wykonania ciasto. Pyszne, pulchne i wilgotne.



Wilgotne ciasto czekoladowe



Składniki:

- półtorej szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka wrzątku


Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przygotować formę, małą tortownicę.

2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie.

3. Wylać do formy. Piec przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.

Ciasto można polać ulubioną polewą czekoladową, można też przełożyć kremem.


WARTO WIEDZIEC:
Kakao łagodzi hormonalne huśtawki nastrojów. Kakao jest bogate w substancje, które pobudzają produkcję serotoniny i dopaminy, które są odpowiedzialne za nasz dobry nastrój. W czasie napięcia przedmiesiączkowego serotonina gwałtownie spada. Warto wtedy sięgnąć po coś czekoladowego, aby pobudzić mózg do właściwej pracy i przywrócić naturalny spokój.