Przepis dnia - Zapiekane naleśniki z mięsem
   

Przepis dnia - Zapiekane naleśniki z mięsem


Przepis na pyszne naleśniki z mięsem mielonym.



Zapiekane naleśniki z mięsem



Skladniki:
- 0,30 dag maka
- 200 ml.mleko
- 2 jajka
- 200 ml. wody gazowanej
- sól
- 2 cebule
- 0,50 dag mieso mielone
- 200 ml. bulion
- 2 lyzki koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- 200 ml. smietana 30%
- 2 lyzki masla
- sól
- pieprz

Wykonanie:
1. Mleko, wode, jajka, make, sól zmiksowac i odstawic na 20 min, po czym usmazyc cienkie nalesniki.
2. Cebule drobno pokroic i zeszklic na masle nastepnie dodac mielone i podsmazyc i podlac bulionem i dusic pod przykryciem okolo 15 min.
3. Pietruszke posiekac dodac do miesa i doprawic sola i pieprzem.
4. Kremówke wymieszac z lyzka maki i odstawic na 10 min.
5. Usmazone nalesniki smarowac farszem zrolowac i ulozyc ciasno w naczyniu zaroodpornym, nastepnie zalac smietana i piec okolo10-15 min w temp. 220 stopni.




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.