Przepis dnia - Zapiekanka brokułowo-serowa
   

Przepis dnia - Zapiekanka brokułowo-serowa


Dziś odpoczynek od mięsa. Pomysł na pyszny i zdrowy, wegetariański obiad.



Zapiekanka brokułowo-serowa



6 porcji

Składniki:

- 230 g makaronu penne
- 700 g świeżych lekko podgotowanych brokułów
- 700 ml (3 szkl.) mleka
- 250 g startego sera cheddar
- 60 g startego parmezanu
- 75 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki suszonego tymianku


Wykonanie:

1. Ugotować makaron al dente (lekko twardy).

2. W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i mielony czosnek, gałkę muszkatołową, tymianek i starty cheddar (uwaga odłożyć troszkę cheddaru do posypania ok. 50g), mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Do sosu serowego dodać ugotowane brokuły i odsączony makaron. Dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem dużego naczynia żaroodpornego. Posypać resztą cheddaru.

4. Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut.


WARTO WIEDZIEC:
Jedynie 100 g brokułów to prawie całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Zapomnijmy więc o pastylkach w czasie przeziębienia, w czasie choroby zjedzmy brokuła, witamina C z pożywienia o wiele lepiej się przyswaja niż preparaty z apteki.