Przepis dnia - Zapiekanka schabowa
   

Przepis dnia - Zapiekanka schabowa


Schabowe, warzywa i ser. Przepis na smaczną zapiekankę



Zapiekanka schabowa



Skladniki:
- 6 kotletów schabowych
- 0,20 dag pieczarki
- 2 cebule
- 0,20 dag warzyw: marchew, por, seler, pietruszka
- 5 lyzek majonezu
- 0,15 dag zólty ser (moze byc wiecej jesli ktos lubi)
- sól
- pieprz

Wykonanie:
1. Kotlety rozbijamy i oprószamy sola i pieprzem.
2. Warzywa i pieczarki scieramy na tarce o duzych oczkach.
3. W naczyniu zaroodpornym ukladamy kotlety, posypujemy warzywami.
4. Ser scieramy i mieszamy z majonezem, i zalewamy tym mieso.
5. Przykrywamy i pieczemy okolo póltorej godziny w 180 stopni.




WARTO WIEDZIEC:
Marchewka zawiera witamine A, C, witaminy z grupy B, a takze witamine E, H, K, PP, wapn, potas, sód, zelazo, miedz, fosfor, magnez, cynk, kobalt, kwas foliowy, kwas jablkowy, inozytol oraz pektyny. Dzieki obecnosci duzej ilosci blonnika, marchewka pomaga regulowac prace przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.Ma swietny wplyw na nasza skóre, wygladza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejsza barwe. Warto jest ja wiec jesc latem, gdy sie opalamy. Ma korzystny wplyw na nasze wzrok. Zawdzieczamy to obecnosci beta-karotenu, który ma takze dzialanie antyoksydacyjne i wzmacniajace odpornosc.Dzieki inozytolowi, zapobiega gromadzeniu sie tluszczu i cholesterolu w watrobie. Niedobór inozytolu w organizmie moze byc przyczyna nieplodnosci u mezczyzn.Najlepsza jest surowa, nie traci wtedy swoich wlasciwosci.